
مشخصات ظاهری:
شاه تره گیاهی یک ساله با ساقه ای به ارتفاع ۱۵ تا ۳۰ سانتی متر بوده و فاقد شاخه های انبوه است. برگ های آن به رنگ سبز کلمی می باشد، دمگل ها غشایی بوده و دمگل آذین ها ۱ تا ۲ برابر دمگل ها است. گل ها نسبتاً بلند، به طول ۷ تا ۹ میلی متر، باریک، صورتی – بنفش با رأس تیره است. کاسبرگ ها غشایی، مستعطیلی می باشد. جام گل ۳ برابر بلندتر از کاسه گل می باشد.
شاه تره در سطح جهانی در سراسر اروپا، قفقاز، آسیای میانه و نواحی مدیترانه ای و در ایران در گرگان و پارک گلستان می روید.
خواص و مصارف شاه تره:
شاه تره طبعی گرم و خشک دارد، صفرا را کم و از بین برنده سودا می باشد و درمان کننده کمبود ویتامین C است.
خواص درمانی شاه تره عبارت است از:
تصفیه کننده خون، منظم کننده کار کبد، اشتهاآور، ضد اسکوربوت، ضد خنازیر، دافع کرم، ضد پر خونی، نرم کننده حرکت مفاصل
شاه تره به جهت درمان بیماری های زیر استفاده می شود:
پرخونی، بالا بودن غلظت خون، فشار خون بالا، کم خونی، انگل های روده ای، میگرن، یرقان، بیماری های عروقی، بیماری های پوستی، التهاب غدد لنفاوی
برای تقویت چشم از سرمه برگ شاه تره استفاده کنید. به یاد داشته باشید مصرف شاهتره نباید بیش از یک هفته باشد. شاهتره مسهل اخلاط سه گانه است و خصوصاً سودا و تلخی صفرا را از بین می برد و هم چنین سودای سوخته را.
شاه تره خلط آور، معرق و مدر است و عرق آن تصفیه کننده خون، اشتهاآور و هضم کننده غذا است.
اگر به مدت ۱۰ روز یک قاشق مرباخوری از گیاه خشک شاه تره را در یک استکان آب به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید و قبل از هر وعده غذا یک استکان از آن میل کنند خاصیت اشتهاآوری و تقویت کنندگی دارد. هم چنین این جوشانده مسکن و خواب آور است.
مهمترین خاصیت عرق شاتره تقویت قوه بینایی و پاکسازی چشم است. این گیاه به دلیل آنکه به ترشح آنزیمهای گوارشی کمک میکند، غذا را به راحتی هضم کرده و اشتهاآور خوبی است.
عرق شاتره در رفع تمام اختلالات کبدی، یرقان، تهوع، انسداد طحال، سودازدگی و بیماریهای صفراوی مفید است. عرق شاتره، ضداسهال است و برای بیماریهای صفراوی، سوداوی و غلظت خون، نیکوست.
مزمزه آن برای بهبود جراحتهای کام دهان، زبان و استحکام لثهها سفارش شده است. شاه تره را به صورت چای نیز می توان استفاده کرد، که برای درمان و از بین بردن انگل های روده استفاده می شود. گاهی اوقات برای درمان کولیک صفراوی و حتی میگرن نیز استفاده می شود.
در ادامه بخوانید:عشقه و درمان بیماری ها
خوردم دم کرده شاه تره باعث می شود سمومی که در کبد جمع شده اند دفع گردد و جهت رفع یبوست مؤثر است. برای تقویت مزاج یک هفته از دم کرده شاهتره استفاده نموده، سپس ۲ هفته استراحت و مجدد یک هفته استفاده کنید.
آب برگ شاه تره را با عسل و تمرهندی مخلوط نموده، برای تقویت معده و روده و گرفتگی کبد و طحال بسیار مفید است. برای برطرف کردن جوش ها، عفونت لثه، بیماری های سرطانی پوست و زخم دهان جوشانده شاهتره را مزمزه کنید. شاهتره در رفع بیماری های پوستی و تومورهای سرطانی اثرات مناسبی را از خود نشان داده است.
کسانی که صورت آن ها برافروخته است می توانند از ریشه شاهتره به مدت ۸ روز نصف استکان صبح و نصف استکان عصر استفاده کنید. برای رفع بیماری های پوستی می توان از عرق شاه تره صبح و عصر هر دفعه نصف استکان استفاده کرد و هم چنین با عرق شاهتره شستشو داد.
خانم هایی که به سن یائسگی نرسیده اند ولی قاعدگی آن ها قطع شده است می توانند از دم کرده شاه تره به مدت ۸ روز در ماه استفاده کنند. اگر چنانچه بعد از ۸ روز استفاده به مدت ۱۰ روز قاعدگی باز نشد سپس ۸ روز دیگر استفاده شود.
برای درمان بواسیر برگ شاه تره و برگ گردو را به صورت ضماد بر روی محل استفاده نمایید. برای شاداب شدن پوست مخلوطی از برگ کاسنی و شاهتره را کوبیده با کمی عسل و گلاب مخلوط کرده روی صورت بگذارید. یا اینکه ترکیبی از عرق شاهتره و کاسنی همراه گلاب و عسل را روی صورت بمالید.
شاتره از دسته گیاهان سمّی است، لذا مصرف زیاد آن باعث فلج عضلات صاف و دستگاه تنفس میشود. مقدار مجاز مصرف خوراک خشک آن ۱۲ تا ۲۰ گرم، برای تهیه دمکرده یا جوشانده، و آب شاتره ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم است. زنان باردار به هیچ عنوان از شاه تره استفاده نکنند.